Menu

Ciekawy gadżet? Może podkładki pod kubek?

7 września, 2015 - Dom i Ogród
Ciekawy gadżet? Może podkładki pod kubek?

W dzisiejszych czasach prowadzenie lokalu gastronomicznego to wyzwanie. Nie wystarczy już jedynie niezła kuchnia, ona musi być doskonała, a do tego pewne rzeczy, które są ciekawym dodatkiem, smaczki, które wyróżnią nasze miejsce od innych.

Zadowolony klient wraca do nas

To podstawowa zasada, należy dbać o to, by klient był zadowolony. Restauracje, czy puby nie pełnią roli jedynie gastronomicznej, przecież nie przychodzimy tam tylko jeść lub się napić. Głównym przeznaczeniem takich miejsc są spotkania towarzyskie, wystrój musi więc im sprzyjać, musi na tyle się wyróżniać i być zapamiętany, by ludzie po pierwszym odwiedzeniu nas za drugim razem również chcieli przyjść właśnie do nas, a nie do konkurencji. Dobra kuchnia jest bardzo ważna, smakowite potrawy, piękny zapach i niepowtarzalny smak na pewno wpływają znacząco na ocenę lokalu w oczach klientów. Dlatego zatrudniajmy osoby doświadczone w gastronomi, takie, które doskonale wiedzą, jak przyrządza się potrawy, jakie posiadamy w menu, ale dobrze jest, jeśli kucharze posiadają także własną inicjatywę i proponują nowe rozwiązania, czy na przykład co tydzień inne danie tygodnia. Tego typu pomysły również dobrze wpływają na ilość klientów, jaka się u nas pojawia. Dziś coraz częściej mamy do czynienia z restauracjami tematycznymi9, wtedy nie tylko jedzenie, ale każdy drobiazg, nawet podkładki pod kubek musza być zgodne z tematyką, ze stylistyką naszego wnętrza. Niezależnie, czy chcemy stworzyć miejsce w stylu włoskim, indyjskim, czy tradycyjnie polskim. Niech cała identyfikacja wizualna będzie zgodna z pomysłem. Pomysł na lokal jest najważniejszy, bez niego będzie on nudny, bezbarwny i nie przyciągnie do siebie odpowiedniej liczby osób.

Jak się zareklamować

Reklama naszego lokalu to przede wszystkim marketing szeptany, każdy zadowolony klient to kilku kolejnych, którzy do nas przyjdą. To jednak najczęściej nie wystarcza, liczy się lokalizacja, wiadomo, że obok rynku w mieście będziemy mieć większy utarg, niż na obrzeżach, jeśli nasza lokalizacja nie jest w centrum to warto zastanowić się nad możliwością dostarczania naszych potraw do domów. Do każdej dostawy dołączmy jakiś mały tani dodatek, aby pozostać w domu klienta i w jego pamięci, jak najdłużej. Dobrze w tej roli sprawdzają się podkładki pod kubek, są praktyczne, a jednocześnie możemy na nich wydrukować swoje logo i nazwę firmy a do tego może jakiś ciekawy, czy śmieszny obrazek. Zadbajmy, by ludzie nie chcieli pozbyć się naszej reklamy, ale raczej pozostawili ją w swoim domu, jak najdłużej. Cena takiego gadżetu zdecydowanie nas nie przytłoczy, spokojnie zarobimy na to, by dołączać je do zamówień. Jeśli stworzymy ich kolekcję to nawet kolejne zamówienia nie będą dla klientów nudne. To prosty sposób, w jaki możemy nawiązać z odbiorcą dłuższą relację. Podkładki pod kubek można wykorzystać na wiele sposobów, nie muszą być one typowymi, nudnymi kołami bez wyrazu. Mogą naprawdę przyciągać uwagę i dawać radość, tym którzy z nich korzystają.

Wyróżnij się

Jak wspomnieliśmy na początku wyróżnianie się to podstawa. Nasze jedzenie musi być najwyższej jakości, nie mogą to być byle jakie półprodukty, ale koniecznie składniki doskonale dobrane. Do tego wystrój musi pasować do potraw, jakie serwujemy. Jeśli sa to potrawy z regionu wystrój tez musi być regionalny. Nie potrzeba nam koniecznie wiele pieniędzy, raczej wiedzy na temat, co dobrze wpisze się w całość pomieszczenia. I pamiętajmy, że drobiazgi tez mają znaczenie, nawet podkładki pod kubek nie mogą być inne, niż cała reszta elementów zebranych na wystój.